Als we gaan bombarderen in Syrië, lopen we grote risico's


De Verenigde Staten hebben België formeel de vraag gesteld om boven Syrië onze straaljagers in te zetten tegen IS. Binnen de regeringspartijen groeit de eensgezindheid om vanaf 1 juli vanuit Irak mee te doen met de Amerikanen.

De Belgische minister van Defensie heeft post gekregen van zijn Amerikaanse collega Ashton Carter. In zijn brief, die vorige week arriveerde, vroeg die of België zijn militaire missie tegen IS wil uitbreiden van Irak naar Syrië. De Belgische F-16's voeren nu al bombardementen uit boven Irak, afwisselend met de Nederlanders. Vanaf 1 juli is het weer de beurt aan onze jongens.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), onderweg naar een tentenkamp voor Syriërs, liet meteen alle reserves varen. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak als de terroristische groepen de grens oversteken. Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook. Er zijn ook parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië."

Binnen de regering groeit de consensus over Syrië. Op de donorconferentie in Londen begin februari zei de premier al dat België aanvallen in Syrië overweegt. Wanneer de regering definitief de knoop zal doorhakken, is wel nog niet duidelijk. "We zullen die beslissing zo dicht mogelijk tegen 1 juli moeten nemen zodat we de meest actuele informatie hebben", zegt Tony Langone, de woordvoerder van defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Andere regeringsbronnen spreken over 'enkele dagen of enkele weken'.

Open Vld en CD&V zijn meer op hun hoede. Alexander De Croo: "We zullen ons mengen in een conflict met Rusland en Turkije. Velen waarschuwen ook dat de ingrediënten voor de derde wereldoorlog klaar liggen in Syrië." Vicepremier Kris Peeters (CD&V) voegt daaraan toe dat militair ingrijpen "gepaard moet gaan met verdere politieke en diplomatieke acties".

Veel minder zeker is een interventie in Libië, waar N-VA op aanstuurt. "We hebben nog geen formele vraag gekregen over Libië", zegt een hooggeplaatste bron. "Als we daar tussenkomen, zal dat ook wegen op het defensiebudget." Voor Syrië is dat niet zo. De straaljagers zouden opereren vanuit Irak, veel extra kosten of manschappen zijn er dus niet nodig.

De juridische obstakels, zo menen ze binnen de regering, zijn niet onoverkomelijk. België zou dezelfde redenering als Nederland kunnen volgen. Onze noorderburen gaan ervan uit dat Irak enkel te beschermen valt tegen IS wanneer de aanvoerlijnen van de terroristen vanuit Syrië worden afgesneden. Daaruit vloeit voort dat ze ook in Syrië mogen bombarderen. Wezenlijk verschil is wel dat de Belgen en de Nederlanders in Irak zijn op vraag van de officieel erkende regering. In Syrië heeft Assad ons nooit om hulp gevraagd.

bronnen :http://www.demorgen.be

Publié le 03-03-2016